Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija prelazi na drugu fazu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa

Preuzmite sliku

Premijer Velike Britanije Boris Johnson u ponedjeljak je najavio da će njegova zemlja sljedeće sedmice preći na drugu fazu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare rekao je da će 12. aprila početi raditi sve prodavnice, restorani, pabovi, frizerski saloni, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim.

“Danas mogu potvrditi da ćemo od ponedjeljka 12. aprila preći na drugi korak našeg puta”, rekao je on i dodao: “Smatramo da su ove promjene u potpunosti opravdane podacima koji pokazuju da ispunjavamo naša četiri uslova za ublažavanje mjera”.

Uprkos optimizmu Johnson je zadržao i oprez.

“Ne možemo biti zadovoljni. Možemo vidjeti talase bolesti koji pogađaju druge zemlje i vidjeli smo kako ova priča ide. Još uvijek ne znamo koliko će biti jaka zaštita vakcina kada brojevi slučajeva počnu rasti, jer se bojim da hoće – i zato kažemo: Molim vas, primite vakcinu ili drugu dozu kad dođete na red”, rekao je on

Johnsonu se pridružio Chris Whitty, glavni medicinski zvaničnik u Velikoj Britaniji, koji je rekao da pada broj hospitalizacija uzrokovanih koronavirusom i dodao da se “smanjuje i broj ljudi koji umiru.”

Johnson je predstavio planove za takozvani “sistem semafora” kojim bi se izvršila klasifikacija za putovanja u inostranstvo.

Izgledi za ponovnu mogućnost međunarodnih putovanja za građane Ujedinjenog Kraljevstva još uvijek su pod sumnjom jer vlada još nije navela koje zemlje pripadaju gdje u novom sistemu, a dolasci iz inostranstva ostaju zabranjeni do 17. maja.

Velika Britanija potvrdila je 2.762 nova slučaja koronavirusa. Ukupni broj slučajeva prešao je 4,3 miliona, među kojima je 127.104 preminulih od posljedica COVID-a. Broj slučajeva u posljednjih sedam dana je 24.455, što je smanjenje od 33,5 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

U Velikoj Britaniji prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je oko 31,5 miliona osoba, a drugu dozu više od pet miliona građana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje