Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija očekuje temperaturu i do 40 stepeni Celzijusa

Preuzmite sliku

Britanske vlasti su spremne otkriti planove za hitan odgovor na trenutni toplotni talas jer se predviđa da će visoke temperature dostići rekordnih 40 stepeni Celzijusa već za nekoliko dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak britanskog kabineta održan je u sjedištu vlade u Londonu nakon što je Nacionalna meteorološka služba Met Office produžila ranije upozorenje.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) mogla bi proglasiti “hitno stanje četvrtog nivoa” ako vrućina postane toliko jaka da može izazvati bolesti i smrtne slučajeve.

“Postoji mogućnost toplotnog talasa četvrtog nivoa. Ako poraste iznad 40 stepeni Celzijusa, onda je vjerovatno da će po prvi put biti toplotni talas četvrtog nivoa”, navodi se.

Met Office je objavio da će se izuzetno visoke temperature u dijelovima Engleske i Walesa nastaviti do ponedjeljka.

Rekordno visoka temperatura zabilježena u Velikoj Britaniji iznosi 38,7 stepeni Celzijusa i zabilježena je 25. jula 2019. godine.

Kontinentalna Evropa i Velika Britanija nalaze se usred toplotnog talasa, koji će trajati najmanje do vikenda.

Sistem visokog pritiska nazvan Azorski anticiklon, koji se obično nalazi u blizini Španije, postao je veći i proširio se dalje na sjever, donoseći visoke temperature Velikoj Britaniji, Francuskoj i Iberijskom poluostrvu.

Od druge polovine sedmice očekuje se da se vjetrovi okrenu na jug, donoseći topao vazduh iz sjeverne Afrike i Sahare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,