Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija ima novu premijerku: Liz Truss nasljednica Borisa Johnsona

Preuzmite sliku

Liz Truss izabrana je za novu predsjednicu britanskih konzervativaca, što znači da će naslijediti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera.

Truss je na današnjem glasanju britanske Konzervativne stranke dobila 81.326 glasova, a njen glavni suparnik Rishi Sunak dobio je 60.399 glasova. Izlaznost na unutarstranačke izbore bila je 82.6 posto.

U vladi Borisa Johnsona obnašala je dužnost ministrice vanjskih poslova. Na to je mjesto postavljena prije prije godinu dana, nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima, uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe. Započela je svoj politički put kao tinejdžerica, članica centrističkih Liberalnih demokrata, prije nego što je prešla u desničarske konzervativce.

Treća britanska premijerka

Truss će tako postati treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher. Ta 47-godišnjakinja stalno je u anketama bila ispred 42-godišnjeg Sunaka među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.

Utrka za vodstvo počela je u julu, nakon što je Johnson najavio ostavku uslijed niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade.

Glasanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak, nakon osam sedmica kampanje koju je Truss za BBC opisala kao “najduži razgovor za posao u historiji”. Međutim, glasanje možda ne odražava opće javno mnijenje.

Većina javnosti protiv Truss

Anketa YouGova krajem augusta pokazala je da 52 posto glasača smatra da bi Truss bila “loša” ili “užasna” premijerka. Četrdeset i tri posto reklo je da joj “uopće” ne vjeruje da će se nositi s gorućim problemom rasta životnih troškova. Ko god izađe kao pobjednik, suočit će se s “najgorim stanjem za novog premijera od Thatcher“, piše The Sunday Times.

Britaniju je pogodila najgora kriza životnih troškova u nekoliko generacija, s dvoznamenkastim porastom inflacije i skokom cijena energenata zbog ruskog rata u Ukrajini.

Britaniju čeka teška zima

Prema anketama, milioni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od oktobra i još više od januara biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime. “Ako budem izabrana za premijerku, odmah ću djelovati u vezi s računima i opskrbom energijom”, rekla je Truss jučer za BBC odbivši dati detalje.

“U roku od sedmicu dana pobrinut ću se da bude objavljeno kako ćemo se nositi s tim pitanjem”, dodala je.

Što je obećavala?

Truss je vodila kampanju na obećanju da će smanjiti poreze i dati prednost gospodarskom rastu, baš u trenutku kada se predviđa da će Britanija ući u recesiju kasnije ove godine.

Jučer je rekla da će unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako će smanjiti poreze i pokrenuti britansko gospodarstvo.

Prvo je bila protiv Brexita, a onda se predomislila

Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji, ali je brzo promijenila stranu kada su Britanci podržali Brexit. Svojim smislom za odijevanje i sklonostima fotografiranju – poziranje u tenku u Estoniji i nošenje krznene kape u Moskvi – priskrbila si je usporedbe s torijevskom ikonom Thatcher.

Njen ponekad ukočeni stil postao je vidljivo opušteniji, a saveznici su pokušali umekšati njen imidž otkrivajući njenu ljubav prema karaokama i druženjima.

Sutra će premijer u odlasku Boris Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu. Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegovu nasljednicu da formira novu vladu. Prvi put u svojoj vladavini 96-godišnja monarhinja imenovat će premijerku u svom škotskom utočištu Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

Naime, kraljica je imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe, pa tako i preseliti imenovanje premijerke u Škotsku. Sljedeći premijer bit će njen 15. otkako je preuzela prijestolje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,