Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Devedesetogodišnja Margaret Keenan prva primila vakcinu protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Velika Britanija je počela s upotrebom Pfizerove i BioNTechove vakcine protiv koronavirusa nakon što je postala prva država na svijetu koja je odobrila ovu vakcinu za široku upotrebu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Devedesetogodišnja žena iz Coventryja je prva osoba koja je primila vakcinu Pfizer/BioNTech protiv COVID-19.

Kako je objavio “Sky News”, 90-godišnja Margaret Keenan primila je prvu vakcinu u jutarnjim satima u Univerzitetskoj bolnici u Coventryju u Velikoj Britaniji.

Keenan je pozvala i ostale da se vakcinišu.

“Privilegija je biti prvi. Najbolji poklon za rani rođendan koji sam mogla poželjeti. To znači da mogu provesti vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima tokom Božića nakon što sam veći dio godine bila sama”, kazala je Keenan.

Vakcine, koje se distribuiraju u 50 centara za vakcinaciju širom zemlje, namijenjene su prvenstveno osobama u staračkim domovima, zaposlenima u staračkim domovima, starijim od 80 godina i zdravstvenim radnicima.

Zbog poteškoća u skladištenju vakcina, prioritetne grupe vakcinu će primiti u bolnicama, na osnovu termina.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je u prvoj fazi 800 hiljada vakcina protiv COVID-19 podijeljeno centrima za vakcinaciju i izrazio nadu da će do kraja ove godine biti isporučena dva miliona vakcina.

Velika Britanija je početkom novembra odobrila vakcinu za široku upotrebu.

Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) u Velikoj Britaniji, objavila je tada da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu.

To je vakcina koja je najbrže u historiji prešla put od koncepta do stvarnosti. Pfizeru i BioNTechu bilo je potrebno samo deset mjeseci da obavi iste razvojne korake koji obično traju decenijama.

Iako vakcinacija može početi, ljudi i dalje moraju biti oprezni i poštovati pravila u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, upozoravaju medicinski stručnjaci. To znači da građani Britanije i dalje moraju držati fizičku distancu i nositi zaštitne maske za lice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje