Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija danas pravi prve korake ka normalizaciji života

Preuzmite sliku

Neke od mjera uvedenih u okviru borbe protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19) u Velikoj Britaniji danas su uklonjene, čime su napravljeni prvi koraci kao normalizaciji života u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema planu britanskih vlasti, u prvoj fazi normalizacije građanima će biti dozvoljeno da više vremena provode vani.

Građanima će biti dopušteno sunčanje u parkovima, zatim će moći ići na izlet i loviti ribu. Susreti su dozvoljeni uz poštivanje mjera fizičke distance koja mora biti najmanje dva metra.

Također će biti dostupni sportski tereni na otvorenom, uključujući teniske terene, golf klubove i košarkaške terene. Na tim će mjestima ljudi moći samostalno baviti sportom, a s drugim osobama uz poštivanje izrečenih mjera. Za sportske aktivnosti vani, u skladu s mjerama, neće biti vremenskog ograničenja.

Osim toga, dozvoljene su posjete ruralnim područjima, nacionalnim parkovima i plažama, odnosno putovati bilo gdje pod uslovom da se boravi vani. Budući da se preporučuje izbjegavanje javnog prevoza, na pomenuta putovanja moći će se samo privatnim vozilima.

Građani koji nisu u stanju raditi od kuće, počinju se vraćati svojim aktivnostima uz poštivanje svih sigurnosnih i higijenskih procedura.

– Zabrane koje su i dalje na snazi –

Građani i dalje neće biti u mogućnosti otići na odmor, boraviti u vikendicama niti posjetiti bilo koga izvan kruga uže porodice, osim ako nije riječ o pomaganju drugim osobama.

Zabranjeno je plivati u javnim bazenima, koristiti zatvorene sportske dvorane, zatvorene bazene, zabavne centre. Barovi, noćni klubovi, restorani i pozorišta i dalje ostaju zatvoreni.

Novčane kazne za one koji prekrše pravila povećat će se sa 60 na 100 funti. Svakog narednog kršenja taj će se iznos povećati i može se izreći novčana kazna do 3.200 funti.

– U drugoj fazi otvaraju se škole, trećoj hoteli –

Prema planu, u drugoj fazi, koja će biti donesena 1. juna, biće otvorene neke prodavnice, a sa školom će najprije početi učenici osnovnih škola.

Treća faza trebala bi na snagu stupiti u julu, a tada je planirano otvaranje hotela i drugih objekata, uz poštivanje mjera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje