Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Većina država ne može da prati širenje novih sojeva virusa

Preuzmite sliku

Većina evropskih država ne uspjeva da prati širenje sojeva virusa korona, poput britanskog, južnoafričkog i brazilskog, što znači da ovi mnogo zarazniji sojevi prolaze neopaženo, piše evropski portal “EUobserver”.

“U EU jačamo sposobnost identifikacije i nadzora novih sojeva, ali to još nismo ostvarili”, rekao je danas zvaničnik iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) Bruno Ciancio u obraćanju članovima Komiteta za zdravlje Evropskog parlamenta.

Samo su Irska, Italija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Danska i Finska, zajedno sa Islandom i Norveškom pojačale sekvenciju gena na najmanje deset odsto testova pozitivnih na virus korona što je preporučeni postotak za detekciju i nadzor pojave i dominacije novih sojeva virusa korona.

Sekvencija gena otkriva genetsku informaciju virusa što omogućava istraživačima da identifikuju promjene u genima. To je od ključne važnosti za shvatanje napretka ponašanja virusa i u ulozi prilagođenih vakcina.

Ciancio je naglasio da je neophodno investirati u kapacitete članica da vrše ovu vrstu napredne dijagnostike i da trenutni pristup “nije održiv na dugoročnom nivou”.

Takozvani britanski soj virusa koji je do 75 odsto zarazniji od običnog značajno se širi Evropom i oko 24.000 slučajeva je zvanično registrovano u članicama EU.

Ovaj soj virusa dominira u novim slučajevima prijavljenim u Britaniji, Irskoj, Italiji, Portugalu i Danskoj. U Njemačkoj je odgovoran za 22 odsto novih slučajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,