Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Većina Britanaca složna: Johnson mora provesti Brexit po svaku cijenu

Preuzmite sliku

Većina Britanaca smatra da premijer Boris Johnson mora izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije “po svaku cijenu”, čak i ako bi to zahtijevalo suspenziju parlamenta, pokazalo je u ponedjeljak ispitivanje javnog mnijenja.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a najkasnije 31. oktobra, bez obzira na to hoće li ili ne uspjeti do tada osigurati dogovor s Bruxellesom, i uprkos tome što se mnogi članovi parlamenta protive Brexitu bez dogovora.

Ispitivanje javnog mnijenja ComRes, provedeno za list “Daily Telegraph”, pokazalo je da se 54 posto ispitanih slaže s tvrdnjom da premijer mora provesti Brexit po svaku cijenu, uključujući, ako je nužno, suspenziju parlamenta, kako bi spriječio članove parlamenta da ga u tome zaustave. Rezultat je zasnovan na odgovorima od 1.645 ispitanika.

Ista anketa utvrdila je da je podrška Konzervativnoj stranci porasla za šest postotnih bodova na 31 posto, u usporedbi s 27 posto ispitanika koji su rekli da će podržati opozicionu Laburističku stranku. Taj se rezultat temeljio na 1.783 odgovora.

Taj se rezultat uvelike podudara s drugim anketama koje pokazuju povećanu podršku konzervativcima otkako je Johnson preuzeo dužnost od Therese May. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,