Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vatrogasac u Francuskoj podmetao požare kako bi pobjegao od porodice i pronašao adrenalin

Preuzmite sliku

Vatrogasac s juga Francuske odgovoran je za niz šumskih požara u regiji koje je izazvao u potrazi za adrenalinom, priopćile su francuske vlasti. Muškarac (30), dobrovoljni vatrogasac iz regije Herault, uhapšen je u srijedu, rekli su regionalni tužitelji.

Slučaj čovjeka kojeg francuski mediji nazivaju “vatrogascem piromanom” izazvao je veliko zanimanje u Francuskoj.

Građani Francuske bili su šokirani šumskim požarima tokom prošlosedmičnog toplinskog vala koji je prisilio na evakuaciju hiljade ljudi.

Osjećao je uzbuđenje 

Tužitelj iz Montpelliera Fabrice Belargent rekao je da je muškarac priznao da je podmetnuo požar upaljačem 26. maja, 21. jula te posljednji put u noći između 26. i 27. jula.

“Izjavio je da je to učinio kako bi izazvao intervenciju jer mu je to izazivalo uzbuđenje. Rekao je da je tada bio pod adrenalinom”, rekao je Belargent.

Priznao da je ovisan o podmetanju požara

Vatrogasac piroman radi puno radno vrijeme kao šumar, a sprječavanje požara jedna je od njegovih primarnih odgovornosti.

Njegova advokatica Marie Bar rekla je za BFM TV da je tokom ispitivanja muškarac izrazio veliko žaljenje i sram. Potvrdila je da mu je istražni sudac odredio pritvor uoči suđenja.

“Ispričao se vatrogascima s kojima radi jer ih naziva svojom velikom porodicom. To je neko ko je vrlo predan svom poslu. Teško mu je objasniti zašto je to radio. Na neki način osjeća olakšanje jer je uhapšen. Podmetanje požara je nazvao svojom ovisnošću”, rekla je advokatica.

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do 15 godina zatvora i novčana kazna od 150.000 eura. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,