Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uznemirujući snimak iz Buče: Ruska vojska iz tenka puca na biciklistu

Preuzmite sliku

Američki list “New York Times” objavio je video snimak na kojem se vidi kako ruska vojska puca u civila u Buči, gradu u Kijevskoj oblasti.

Na pomenutom snimku vidi se kako se biciklista kreće ulicom u Buči. Potom skreće u drugu ulicu nakon čega slijedi nekoliko rafala iz oklopnih vozila ispaljenihh u njegovom pravcu. Nakon toga se vide prašina i dim.


Video je snimljen iz vazduha, a načinila ga je ukrajinska vojska krajem februara, kada su ruske trupe držale grad pod svojom kontrolom. Autentičnost snimka  potvrdio je „New York Times“.

Nekoliko dana nakon što se ruska vojska povukla iz Buče, tijelo ubijenog civila snimljeno je pored bicikla navodno na ovoj istoj lokaciji. Tijelo je ležalo iza betonskog stuba. Ubijeni muškarac je nosio tamnoplavi gornji dio odeće i svjetlije pantalone.

Podsjećamo, tijela 20 civila pronađena su razbacana na ulici u Buči, a prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti u ovom mjestu su pronađene brojne masovne grobnice, zbog čega se vjeruje da je broj ubijenih daleko veći. Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče, rekao je za BBC da su ruske trupe ubile oko 320 civila tokom okupacije grada koja je trajala do 31. marta. Fedoruk je dodao da je lično bio svjedok pogubljenja nekoliko ljudi od strane ruskih snaga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,