Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskrs u ratnoj zoni: Vjernici u crkvama se molili da prestanu plakati

Preuzmite sliku

Kršćani širom Ukrajine obilježili su Uskrs uprkos uprkos prijetnjama ruske invazije koje i dalje razaraju zajednice dok je ured predsjednika izvijestio o raketnim udarima i granatiranju u osam regija širom zemlje između petka i subote.

Danas se obilježava Cvjetnica – nedjelja prije Uskrsa – za pravoslavne kršćane, religiju koju uglavnom praktikuju mnogi Ukrajinci. Vjernici u zemlji okupili su se u crkvama kako bi prisustvovali misi i zapalili svijeću, a neki su postali vidljivo emotivni, piše Daily Mail

U Buči, gdje su ruske snage optužene za zločine, uključujući silovanje i ubijanje civila, vjernici su se okupili u crkvenom dvorištu na misi i poprskani su svetom vodom. Oko 50 ljudi prisustvovalo je službi u gradskoj crkvi, prenosi Tuzlanski.ba.

Stanovnica Evgeniya Lebedko rekla je da se ‘upravo danas pomolila da prestane plakati’ ispred crkve nakon službe. Dodala je:

“Preživjeli smo ove strahote i stalno plačemo. I ne želim da te suze padnu, ali izlazim svaki dan i osjetim miris i plačem cijelo vrijeme”

U međuvremenu, papa Franjo je pozvao na mir širom svijeta, s fokusom na nasilje u ‘ratom razorenoj’ Ukrajini, za današnji Uskrs. Papa je predvodio katoličku uskršnu misu na Trgu Svetog Petra u Vatikanu prije svečane molbe protiv nasilja. Franjo je rekao: ‘U ovoj strašnoj noći patnje i smrti, neka se uskoro pojavi nova zora nade! Neka bude odluka za mir.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,