Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ursula von der Leyen: Evropa je podcijenila korona virus

Preuzmite sliku

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je Evropa podcijenila korona virus i da je neizbježno uvođenje mjera koje su prije nekoliko sedmica zvučale drakonskim, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘Smatram da smo svi mi, koji nismo eksperti, prvobitno podcijenili korona virus. Međutim, u međuvremenu je postalo jasno da se radi o virusu kojim ćemo se dugo baviti’, kazala je Von der Leyen za njemački list “Bild“.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je borbu protiv širenja korona virusa u Evropi nazvao ratom, a Von der Leyen je kazala da ne bi koristila taj termin, iako razumije i Macronove razloge.

‘Korona virus je nevidljivi neprijatelj, nema boju, ni okus. Širi se bijesnim tempom’, kazala je Von der Leyen i dodala da je izuzetno važno da se sve članice Evropske unije pridržavaju uvedenih mjera.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 163 države i teritorije u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju Covid-19.

U svijetu je korona virusom zaraženo više od 198.000 ljudi. Od posljedica zaraze preminulo je najmanje 7.990, a izliječeno je 82.779 ljudi.

Nakon što je širenje virusa u Kini splasnulo i život se počeo vračati u normalu, SZO je Evropu proglasio novim epicentrom korona virusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje