Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ured za komunikacije Predsjedništva Turske osudio karikaturu Charlie Hebdoa

Ured za komunikacije Predsjedništva Turske oštro je osudio posljednje karikature francuskog časopisa Charlie Hebdo koji sadrži i uvrede na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda navedeno je kako je rasističko, fašističko, antimuslimansko i ksenofobično razumijevanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je nekoliko godina dobila značajan zamah u Evropi, doseglo svoj vrhunac posljednjih sedmica.

Naglašeno je također, kako su policijski upadi u džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvrijedljivi i isključujući stavovi političara i organizacija na visokom nivou prema muslimanima, duboko uznemirili i razljutili muslimane širom svijeta.

“Banda koju predvode francuski predsjednik Emmanuel Macron i holandski političar Geert Wilders, skrivajući se iza vrijednosti poput slobode izražavanja, demokratije i pluralizma, vrijeđaju i klevetaju islam, muslimane, Tursku, turski narod i sve njegove vrijednosti, čime provociraju i cijeli islamski svijet”, navodi se u saopćenju.

Ukazujući na karikaturu danas objavljenu u francuskom časopisu Charlie Hebdo, istaknuto je kako je time jasno stavljeno do znanja da je cilj pomenute bande da ovakvih karikaturama svakog dana sve više povećava dozu uvreda i povećava napetost.

“Najoštrije osuđujemo sve provokativne radnje i skandaloznu karikaturu Charlie Hebdoa, koja ne može predstavljati ništa drugo nego prljavu močvaru ‘islamofobije i neprijateljstva prema Turcima’ u koju Europa svakim danom sve više tone”, poručeno je, između ostalog, u saoćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,