Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uprkos porastu broja zaraženih, Italija neće uvesti karantin

Preuzmite sliku

Uprkos rastu novih slučajeva tokom proteklog mjeseca, Vlada Italije ne razmatra novi karantin zbog korona virusa, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervju koji je dao novinama. 

Italija, jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi s više od 35.000 smrtnih slučajeva, u subotu je prijavila 1071 novi slučaj zaraze, premašivši hiljadu slučajeva u jednom danu, prvi put nakon što je Vlada ublažila stroge mjere karantina u maju.

“Nećemo imati novi karantin”, Speranza je rekao dnevnim novinama La Stampa, rekavši da trenutna situacija nije uporediva s februarom i martom, kada se bolest širila izvan kontrole te je bilo teško pratiti i izolirati zaražene ljude, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Moguće nove mjere

“Optimističan sam, iako razuman. Naš nacionalni zdravstveni sistem postao je puno snažniji.”

Speranza je dodao da se u Italiji udvostručio broj kreveta na odjelima intenzivne njege.

Broj novih zaraza ostaje značajno manji nego u Španiji i Francuskoj, a stopa smrtnih slučajeva na dnevnom nivou je niska.

U intervjuu za novine Corriere della Sera, zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa rekla je da je uvjerena da Italija neće uvesti nacionalni karantin, no nije isključila mjere na područjima gdje je broj zaraženih u porastu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje