Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: U Evropu stiže novi arktički val

Preuzmite sliku

Snježno nevrijeme i lavine posljednjih sedam dana stvaraju velike poteškoće u Evropi, ponajprije u Austriji i Njemačkoj, a u tom razdoblju odnijele su 26 života.

A prema prognozama koje je objavio Severe Weather Europe kraj ekstremnim zimskim uvjetima još se ne nazire.

U istočnu i centralnu Evropu stiže novi arktički val koji će donijeti vrlo hladan zrak, novi obilan snijeg i snježne oluje u Alpama.

Stoga će u Austriji danas u nekim dijelovima pasti još dva metra snijega.

“Velika snježna oluja kreće se prema sjevernim Alpama, posebice diljem sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. Iako je u velikom broju tih regija već napadalo između 350 i 500 cm snijega, očekuje se još najmanje 100 do 120 cm svježeg snijega do utorka ujutro. Po život opasne situacije s prijetnjom velikih lavina povećat će se nakon što napada još snijega”, upozorava Severe Weather Europe.

Austrijski i njemački mediji javljaju o nesrećama prouzrokovanim lavinama u nedjelju navečer, prenosi N1. Tako se lavina sručila na kuću uz šumski put na području austrijskog Vorarlberga. Srećom, niko nije povrijeđen kao ni u lavini koja se sručila na hotel u popularnom njemačkom skijalištu Balderschwangu.

Mještani su odsječeni od svijeta kao i 11.000 njih u austrijskoj regiji Salzburg. U brojnim mjestima u Tirolu zatvorene su škole jer je proglašen najviši stepen opasnosti od lavine. Također, austrijske vlasti upozorile su ljude koji žive na rubu šuma da spavaju u prizemlju jer se stabla pod težinom snijega mogu srušiti na kuće. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,