Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje naučnika: Ovi dijelovi Evrope će do 2100. biti neprepoznatljivi

Preuzmite sliku

Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosustav današnjih Alpa, predviđaju švicarski naučnici. 

Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u evropskom planinskom lancu nestat će do 2100., kazali su glaciolozi sa Univerziteta ETH u Zürichu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta).

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti, “Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolovane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima”, kazao je koautor istraživanja Matthias Huss.

Nema nade

Istraživanja predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču, temelji se na računalnom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

Naučnici su nadalje upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ograničiti emisije plinova koji utiču na globalno zatopljenje.

Globalan rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovini stoljeća, kažu naučnici.

“Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je golem jer su ledenjaci važan dio ekosustava tog područja, krajobraza i privrede”, navodi se u izjavi Evropske geonaučne unije.

Ledenjaci privlače turiste, ali nadasve je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane. (HINA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje