Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN pozvao na ukidanje diskriminirajuće zabrane nošenja burkinija

Preuzmite sliku

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su na hitno ukidanje diskriminirajuće zabrane nošenja burkinija u Francuskoj jer bi to moglo dovesti do povećanja vjerske netrpeljivosti i uznemiravanja muslimana u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a (OHCHR) Rupert Colville pozdravio je na konferenciji za medije u Uredu UN-a u Ženevi odluku francuskog Višeg upravnog suda da ukine zabranu nošenja burkinija na francuskim plažama.

Colville je implementiranje ovakve zabrane u pojedinim francuskim selima za odmor nazvao “degradirajućim i ponižavajućim”.

Sa zadovoljstvom smo primili odluku francuskog višeg upravnog suda u petak o ukidanju zabrane nošenja burkinija na području Villeneuve-Loubeta“, istakao je Colville i pozvao i ostale, gdje je na snazi još uvijek ova zabrana, da budu oprezni u implementiranju ove zabrane.

Pozivamo i ostala područja koja primjenjuju zabranu nošenja burkinija da hitno ukinu ovu ekstremno diskriminirajuću zabranu u sezoni odmora koja je u toku“, poručio je Colville.

Govoreći o terorističkom napadu u Nici nakon čega su i uslijedile ovakve zabrane Colville je istakao da zabrana nošenja burkinija neće poboljšati sigurnosnu situaciju u ovoj zemlji.

Upozorio je da će napraviti baš suprotno tome jer će povećati vjersku netrpeljivost i dovesti do uznemiravanja, posebno žena, muslimana u Francuskoj.

Colville je podsjetio da je ranije, kada se prvi put bikini počeo nositi na plažama, kažnjavalo ukoliko je žena previše izlagala svoje tijelo.

Sada imamo potpuno drugi slučaj. Besmisleno je kažnjavati ženu koja je tokom plivanja previše pokrila svoje tijelo“, poručio je Colville.

Nedavno su tri grada u Francuskoj (Sisco, Kan i Nica) izdala službenu zabranu za nošenje burkinija.

Burkini predstavlja odjevni predmet dugih nogavica i rukava s kapuljačom umjesto marame, koji na plaži ili bazenu nose muslimanke sa hidžabom.

U Nici su tamošnje vlasti saopćil da burkini “otvoreno pokazuje religijsku pripadnost u vrijeme kada je Francuska meta terorističkih napada”. Vlasti Kana su burkini nazvale “uniformom koja je simbol islamskog ekstremizma”.

Grad Sisco uveo je zabranu nakon što je na jednog plaži došlo do tuče arapske porodice sa lokalnim mladićima, a sve zbog fotografisanja.

Inače, Francuska je bila prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima. Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana, koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku.

Francuska je od 2004. godine zabranila nošenje hidžaba u školama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,