Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Umro ruski ekstremni desničar Vladimir Žirinovski, u februaru hospitalizovan s koronom

Preuzmite sliku

Ruski ekstremno desni političar Vladimir Žirinovski preminuo je nakon duge i teške bolesti, javlja Duma, a prenosi Reuters. Žirinovski (75) je primljen u bolnicu početkom godine nakon zaraze koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa javlja da je zbog komplikacija s koronavirusom hospitalizovan u februaru. Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR), čiji je bio član, svojim ksenofobnim i populističkim stavovima bila je u kontradikciji sa svojim imenom. LDPR je postala dio tzv. “sustavne oporbe” predsjedniku Vladimiru Putinu.

Volio se upoređivati s Trumpom

Međutim, u praksi ga je podržao po potrebi, npr. zbog aneksije Krima 2014. Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju u iznošenju radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti.

Svojedobno se volio upoređivati ​​s Donaldom Trumpom, izjavivši 2016. da bi Amerikanci trebali glasati za Trumpa kao predsjednika ili riskirati da ih njegova suparnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s “Hirošimom i Nagasakijem” posvuda.

Njegova karijera uzletjela je 1991. kada je osvojio iznenađujuće treće mjesto na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Boris Jeljcin. Dvije godine kasnije, njegov LDPR zauzeo je drugo mjesto na parlamentarnim izborima. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje