Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umro ruski doktor koji je liječio Navalnog

Preuzmite sliku

Preminuo je zamjenik glavnog liječnika bolnice u Rusiji u kojoj se nakon trovanja liječio oporbeni čelnik Aleksej Navalni.

Iz bolnice su saopćili kako je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog liječnika, preminuo u 55. godini života.

“Sa žaljenjem obavještavamo da je zamjenik glavnog liječnika za anesteziologiju i reanimaciju hitne bolnice №1, profesor na državnom medicinskom sveučilištu u Omsku, doktor medicinskih znanosti Maksimišin Sergej Valentinović iznenada preminuo”, stoji u saopćenju bolnice u Omsku.

Podsjetimo, Navalni je 20. augusta primljen na hitni odjel bolnice u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu. Maksimišin za vrijeme Navalnijeve hospitalizacije nije držao konferencije za novinare. Kao zamjenik glavnog liječnika za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih liječnika u bolnici.

“Znao je više od svih drugih o Aleksejovom stanju”

Leonid Volkov, voditelj Navalnijevog kabineta, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje oporbenog čelnika.

Sergej Maksimišin bio je voditelj odjela na kojem se liječio Aleksej Navaljni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se ovdje radilo o kaznenom djelu”, rekao je Volkov za CNN.

“S druge strane, ruski zdravstveni sustav je vrlo loš i nije rijetko da liječnici njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti”, dodao je.

Ministar zdravstva Omske oblasti priopćio je da je Maximišin radio u bolnici 28 godina i spasio na hiljade ljudskih života. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje