Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ulov policije vrijedan milijardu eura: Italijani zaplijenili rekordnu količinu droge koja “uklanja strah i bol”

Preuzmite sliku

Italijanska policija saopćila je u srijedu da je zaplijenila rekordnu količinu amfetamina u obliku 84 miliona tableta captagona proizvedenih u Siriji.

“Ovo je najveća količina afmetamina koju je policija dosad zaplijenila u svjetskim razmjerima”, rekao je pukovnik Domenico Napolitano, ravnatelj financijske policije u Napulju.

Tržišna vrijednost droge zaplijenjene u Salernu, južno od Napulja, iznosi milijardu eura, dodaje se u saopćenju italijanske policije, prenosi Dnevnik.hr.

  • Tablete na sebi imaju dvije polukružnice, znak captagona koji se smatra narkotikom i koristi se za “finansiranje terorizma”, navodi se u saopćenju.

    “Poznato je da skupina Islamska država posvuda finansira svoje terorističke aktivnosti krijumčarenjem sintetske droge proizvedene u Siriji, koja je ovih godina zbog toga postala glavni svjetski proizvođač amfetamina”, ističe isti izvor.

  • List La Repubblica piše da je pošiljka trebala biti dopremljena švicarskoj tvrtki sa sjedištem u Luganu u vlasništvu italijanskih državljana.

    Epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa zaustavile su proizvodnju i raspačavanje sintetskih droga u Evropi pa su se mnogi krijumčari počeli opskrbljivati u Siriji.

  • Italijanska policija ističe da je captagon, koji se prodaje na čitavom Bliskom istoku, “veoma raširen među džihadistima jer uklanja strah i bol”. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje