Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ulagala u Facebook i Apple: Švicarska centralna banka u gubitku 15 milijardi franaka

Preuzmite sliku

Švicarska centralna banka objavila je gubitak od 15 milijardi franaka (15,3 milijarde dolara) za 2018. godinu zbog gubitaka u trgovanju na berzama i porasta kursa franka.

Dionice u kompanijama, uključujući “Apple Inc.” i “Facebook Inc.”, čine 20% ogromne devizne aktive Banke.

Glavni američki i evropski indeksi zabilježili su pad u 2018, dok je u isto vrijeme franak poskupio najviše među valutama zemalja G-10, što je dovelo do gubitka od 16 milijardi franaka (16,32 milijarde dolara) samo u ovom portfelju.

Proglašeni rezultati su preliminarni, a od banke se očekuje da pruži dodatne informacije 4. marta.

Pošto u Švicarskoj postoje ogromne količine deviza, čija vrijednost prelazi švicarski BDP, centralna banka je u opasnosti od velikih fluktuacija kada postoje naponi na tržištima. Bilo da se predviđa profit ili gubitak, to, međutim, ne utiče na monetarnu politiku.

Gubici banke u prošlosti i dalje su kritikovani od političara, a 2013. godine finansijska institucija nije isplatila nikakve dividende kantonima u zemlji, izvještava Bloomberg.

Neobično za centralne banke, dionicama Švicarske centralne banke se trguje na lokalnoj berzi. Najveći dio dionica je u vlasništvu javnih institucija, uključujući kantone i banke u njima.

Postoji i oko 2.000 privatnih dioničara koji dobijaju dividendu, ali gotovo da nemaju pravo glasa. Dividenda će biti isplaćena prema zakonskom maksimumu od 15 franaka (15,3 dolara) po dionici, navodi “SNB”, dok će ukupna uplata federalnoj vladi i kantonima biti u iznosu od 2 milijarde franaka (2,04 milijarde dolara).

Banka je takođe predvidjela pad od 300 miliona franaka (306 miliona dolara) u vrednovanju zlatnih rezervi koje posjeduje, kao i dobit od 2 milijarde franaka od vlasništva nad lokalnom valutom.

Prošle godine franak je porastao za oko 4% u odnosu na euro koji je pojeftinio za 0,8%. Ove dvije valute čine većinu deviznih rezervi banke. (Indikator.ba | Foto: REUTERS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje