Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski vojnik ponosno pozira sa zastavom u ponovo osvojenoj nuklearnoj elektrani u Černobilu

Preuzmite sliku

Ukrajinski vojnik  prikazan je sa zastavom u ponovno zauzetoj nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što su ruske trupe nastavile da se povlače iz sjevernih dijelova zemlje.

Ukrajinski generalštab Oružanih snaga objavio je na Twitteru da su njihovi vojnici danas preuzeli kontrolu nad gradom Pripjatom, koji je napušten nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine. Ukrajinski nalog je twttovao:

“Danas, 3. aprila, jedinice Jurišnih trupa Oružanih snaga Ukrajine preuzele su kontrolu nad područjem grada Pripjata i područjem državne granice Ukrajine sa Republikom Bjelorusijom, piše Daily Mail.

Ruske snage su okupirale to područje od prvih dana invazije, ali su se navodno povukle zbog vojnika koji su oboljeli od radijacijske bolesti. Dolazi kao dio šireg povlačenja ruskih trupa iz sjevernih područja Ukrajine zbog njihove nemogućnosti da zauzmu glavni grad Kijev. Rusko zauzimanje elektrane izazvalo je strahove da bi je Putin mogao naoružati i osloboditi smrtonosnu radijaciju koja se nalazi u području širom Evrope, prenosi Tuzlanski.ba

 • Ruske trupe koje su bile stacionirane u Černobilju liječene su od radijacijske bolesti u Bjelorusiji, tvrdi zaposlenik ukrajinske državne agencije koja nadgleda zonu isključenja. Ukrajinsko ministarstvo za atomsku energiju objavilo je u petak da više nema “autsajdera” na zemljištu oko elektrane, prema radnicima iz elektrane.

  Uprkos ruskoj okupaciji, ukrajinsko osoblje nastavilo je da nadgleda bezbjedno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva i nadgleda betonske ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. godine, uzrokujući najgoru nuklearnu nesreću na svijetu

  Povlačenje je spojeno sa napadima na Odesu na jugu danas dok Rusija teži amfibijskim napadom na vitalni crnomorski lučki grad. Ukrajina je preuzela ‘cijeli region Kijeva’ od ruskih trupa, rekao je zamjenik ministra odbrane zemlje dok se borba protiv osvajača nastavlja. Nuklearna elektrana u Černobilu sada je obložena betonom kako bi se spriječilo curenje radijacije iz uništenog reaktora. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,