Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinska vojska dobila savjete o korištenju mobitela: “Ostavite karticu kod kuće”

Preuzmite sliku

Ukrajinski vojnici opisali su opasnosti korištenja mobitela na prvoj crti borbe prilikom sukoba s ruskim separatistima posljednjih godina.

“Kada čujete dron, imate oko pet sekundi za napuštanje pozicije i bježanje. Raketa će letjeti toliko brzo”, piše Sky, dodajući kako novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže koriste kao ratno sredstvo jer obje strane prate telefone vojnika.

Sky je, također, objasnio kako se telefoni prate na bojnome polju. Uređaje smještene unutar dronova i kamiona šalju na bojište kako bi pokupili signale obližnjih telefona. Simulatori potom prevare telefone kako bi se povezali na te uređaje, nakon čega mjere signale. Konačnom analizom jačine signala moguće je otkriti gdje se telefoni nalazi, pa na to mjesto usmjeriti granatiranje.

Moguće je i drugim sistemima direktno identifikovati lokaciju telefona, i to pristupom GPS sistemu telefona. Sky ističe kako upotrebom bilo koje metode neprijateljska vojska prima poprilično tačnu lokaciju korištenja telefona.

Navode kako ukrajinska vojska zna da Rusi koriste sistem Leer-3, koji se sastoji od dvije bespilotne letjelice i zapovjednog kamiona, kao sredstvo lociranja njihovih snaga. Tim je sistemom moguće prepoznati više od dvije hiljade telefona na određenom području.

Ukrajina izdala savjete vojnicima prilikom korištenja mobitela

Vjeruje se da ukrajinska strana koristi sličnu tehnologiju. Sky podsjeća kako su američki dužnosnici sredinom marta za New York Times kazali kako je najmanje jedan ruski general ubijen nakon što su ukrajinski obavještajci primili njegov mobilni telefonski poziv. S obzirom na to, ukrajinska je vojska izdala savjete svojim vojnicima u borbi protiv ruskih separatista u regiji Donbas.

Primjerice, preporučuju im ostavljanje vlastite SIM kartice kod kuće, nabavljanje nove u ratnoj zoni, telefoniranje na više stotina metara od vojnog odreda, udaljavanje u prisustvu naoružanog suborca, telefoniranje u mjestima s civilima i nedavno oslobođenim mjestima, držanje telefona isključenog pa čak i oprez prilikom saradnje s lokalnim stanovništvom jer ono, možda, sarađuje s ruskom stranom.

Sistemi za lociranje telefona, dodaje Sky, mogu se koristiti i za presretanje komunikacije. Ističu kako je ukrajinska mreža i dalje široko rasprostranjena, što je možda razlog ne posebnog velikog napada Rusije na telekomunikacijsku infrastrukturu.

John Scott Railton, viši istraživač na Sveučilištu u Torontu, kazao je kako korištenje osnovnog operativnog sistema telefona može dovesti do neprijateljskog hakiranja. Najbolje rješenje, prema tome, jest izvaditi bateriju.

Dosada je opasnost

Kao jednu od opasnosti zbog koje se mobiteli koriste Sky navodi dosadu. Navode pritom razgovor s vojnicima na bojištu Donbasu 2017. godine. Uprkos upozorenjima i svjesnosti opasnosti, jedan od vojnika rekao je kako zbog dugog sjedenja na položaju, danima pa i sedmicama, trebaju nešto čime će skrenuti misli. Tada koriste mobitel. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,