Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci uhapsili bračni par, tvrde da su ruski špijuni

Preuzmite sliku

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) uhapsila je bračni par koji sumnjiči da je špijunirao za Rusiju u crnomorskoj luci Odesi.

SBU nije objavio imena uhapšenih. U saopćenju navode kako par sumnjiče da je izviđao lokacije za moguće ruske vojne operacije, baš kao i manevre ukrajinskih snaga protuzračne obrane.

SBU navodi kako vjeruje da se radi o ruskim obavještajcima koji su planirali stvoriti mrežu agenata na jugu Ukrajine. Djelatnici SBU-a pronašli su mobitele i računarsku opremu na kojoj su dokazi o “tajnoj korespondenciji s agresorom”, stoji u saopćenju.

“SBU je uhapsio oboje špijuna dok su pokušavali dostaviti povjerljive informacije Rusima”, objavio je SBU, dodavši kako je par u Ukrajinu stigao 2018. godine te je dobio dozvole za boravak. Muškarac je prije toga služio u ruskoj vojsci, objavio je SBU.

Ukrajinska služba navodi da su uhapšeni slali informacije bivšem časniku ruskih specijalnih jedinica na Krimu koji je sarađivao s vojnim obavještajcima. SBU je objavio i seriju fotografija na kojima se vidi hapšenja para, vojni dokumenti uhapšenog muškarca po kojima ima čin pukovnika te njihovog ruskog pasoša. (Index.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,