Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci stigli u Njemačku na obuku za korištenje moćnih raketa Patriot

Preuzmite sliku

Grupa od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak u Njemačku kako bi učestvovali u obuci za korištenje moćnog protuzračnog odbrambenog sistema Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u odbrani od ruskih zračnih napada.

Prema sigurnosnim izvorima u Berlinu, obuka ukrajinskih vojnika trebala bi početi danas. Njemačka vlada je, nakon konsultacija s SAD-om, pristala u januaru prebaciti sistem protuzračne odbrane Patriot u Ukrajinu kako bi podržala zemlju dok se brani od ruskih napada.

Patrioti raspoređeni u Poljskoj

U međuvremenu, sustavi Patriot koji su raspoređeni u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom, “inicijalno su operativno spremni”, izvijestilo je jučer Operativno zapovjedništvo.

Nakon raketnog udara na poljski teritorij u studenome, tadašnja njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njen poljski kolega Mariusz Błaszczak složili su se da će tri njemačka proturaketna obrambenog sistema Patriot biti raspoređena u Poljskoj.

Njemački vojnici stacionirani su u Poljskoj, članici zapadnog obrambenog saveza NATO-a, od 16. januara kako bi osigurali sigurnu isporuku sustava. Cilj misije je zaštita zračnog prostora NATO-a, kao i poljskog teritorija te infrastrukture i stanovništva zemlje. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,