Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci navode da su oborili svjetski rekord: Snajperista pogodio ruskog vojnika udaljenog 3800 metara?

Preuzmite sliku

Ukrajinska vojska nije dala druge pojedinosti, kada ili gdje je snimak nastao.

Ukrajinci tvrde kako je njihov snajperist postavio svjetski rekord pogodivši ruskog vojnika s udaljenosti od 3800 metara. Neimenovani vojnik koji služi u ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU) navodno je uspio oboriti prethodni rekord kanadskog snajperista koji je 2017. godine ubio borca Islamske države s udaljenosti od 3540 metara.

– Naši snajperisti ponovno ispisuju pravila globalnog snajperskog djelovanja, pokazujući neusporedive sposobnosti učinkovitog djelovanja na nevjerojatnim udaljenostima – poručili su iz SBU-a, piše Daily Mail.

Snimak pokazuje kako meta pada nekoliko sekundi nakon što je snajperist SBU-a pucao. Ukrajinska vojska nije dala druge pojedinosti, kada ili gdje je snimak nastao. Inače, riječ je o snajperu pod nazivom ‘Gospodar horizonta’ koji je izradila tvrtka MAYAK, ukrajinski proizvođač oružja. S odgovarajućim streljivom, puška može ispaljivati metke koji putuju brže od brzine zvuka.

Podsjetimo, ukrajinska vojska saopćila je u nedjelju da je odbacila ruske snage “tri do osam kilometara” od obala rijeke Dnjepar, što bi, ako se potvrdi, bilo prvo znatno napredovanje kijevskih snaga u više mjeseci tokom razočaravajuće protuofenzive.

“Preliminarne brojke variraju od tri do osam kilometara, ovisno o specifičnostima, geografiji i krajoliku lijeve obale”, rekla je glasnogovornica vojske Natalia Gumenyuk ukrajinskoj televiziji u nedjelju na pitanje koliko je Kijev napredovao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,