Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina odbila ruski prijedlog o neutralnosti po ‘austrijskom modelu’

Preuzmite sliku

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izjavio je da je ruski prijedlog da Ukrajina usvoji neutralnost po austrijskom modelu neprihvatljiv.

Mihailo Podoljak, član ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uslovima koji štite njezin suverenitet, prenosi BBC.

– Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora, pa su i koristili riječi o ‘švedskom’ ili ‘austrijskom modelu’ neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju izravnog rata s Rusijom – rekao je Podoljak.

On je naglasio da model može biti samo ‘ukrajinski’ i samo sa zakonski provjerenim sigurnosnim garancijama i bez drugih modela ili opcija.

Ranije jutros, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za mirovni sporazum prema kojem neutralna Ukrajina održava vlastitu vojsku i mornaricu, poput Austrije ili Švedske.

Austrija ima svoju vojsku, ali je obvezana na neutralnost Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. i njenim ustavom koji zabranjuje ulazak u vojne saveze i uspostavu stranih vojnih baza na njenom teritoriju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje