Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina ne predviđa da će Rusija 16. februara pokrenuti ofanzivu velikih razmjera

Preuzmite sliku

Ukrajina ne predviđa da će Rusija pokrenuti napad velikih razmjera na tu zemlju, izjavio je u ponedjeljak sekretar Vijeća za nacionalnu odbranu i sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Oleksij Danilov rekao je ukrajinskim medijima da su svjesni razvoja događaja i rizika na njihovoj teritoriji.

Ističući da je situacija potpuno pod kontrolom, Danilov je rekao da ne predviđaju napad velikih razmjera iz Rusije 16. ili 17. februara.

Međutim, naglasio je da je i Ukrajina spremna za bilo kakav napad, napominjući da ruska strana može izvršiti provokacije.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je obavijestio lidere zapadnih zemalja da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu 16. februara.

Tenzije između Rusije, Ukrajine i Zapada eskalirale su tokom vikenda nakon što su zapadni mediji tvrdili da bi Moskva mogla pokrenuti napad na Ukrajinu u srijedu.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji “teškim posljedicama”.

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi. Rusija je optužila zapadne zemlje da potkopavaju njenu bezbjednost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,