Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina i Rusija danas bi trebale potpisati prvi važan sporazum od početka rata

Preuzmite sliku

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena koje naglo rastu zadnjih mjeseci

Ukrajina i Rusija u petak poslijepodne u Istanbulu potpisuju ugovor o izvozu žitarica, saopćio je u četvrtak navečer ured turskog predsjednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres te predstavnici Ukrajine i Rusije sudjelovat će na svečanosti potpisivanja koja će se održati u 15.30 sati po srednjoevropskom vremenu u palači Dolmabahce u Istanbulu, dodaje ured.

Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka te olakšati izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva.

Dogovor je “moguć ovih dana”, rekao je u četvrtak dopodne turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Imamo nadu za žitarice. Nadamo se da ćemo ovih dana imati dobre vijesti”, rekao je, dodajući da je “optimist”, u razgovoru za javnu televiziju TRT.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Jedan ukrajinski zastupnik, Oleksij Hončarenko iz Odese izrazio je u izjavi za BBC-jev Radio 4 sumnju da će ugovor biti potpisan.

 • – Uopće ne vjerujemo Rusima. Pričekajmo petak, da se Rusi ne bi u zadnji trenutak predomislili i tražili neke izmjene. Držim fige da se dogovorimo i da će Rusi stvarno poštivati dogovor, rekao je.

  Dogovor je pozdravio i američki State Department, naglašavajući kako se nada da će ga Rusi poštivati.

  – Nismo se nikada trebali naći u ovoj situaciji, rekao je glasnogovornik Ned Price.

  Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj, kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje.

  Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.

  Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne tačke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u februaru pokrenula invaziju na Ukrajinu.

  Dvije zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina ulja.

  Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena koje naglo rastu zadnjih mjeseci.

  Prehrambena kriza kao posljedica toga prijeti glađu nizu zemalja, naročito u Africi južno od Sahare, ali i Libanonu i Egiptu. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,