Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajina i Poljska jačaju veze: Ovo je historijski proces, da se zauvijek očuva bratstvo naših naroda

Preuzmite sliku

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je nakon jučerašnjeg sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako će Ukrajina u narednom periodu znatno ojačati veze s Poljskom.

Zelenski je naglasio kako mu je bila velika čast u Kijevu ugostiti predsjednika bratske Poljske te je opisao odnose između dvije države kao potpuno iskrene.

“Drago mi je što mogu primijetiti da su ukrajinsko-poljski odnosi konačno na potpuno čistim i iskrenim osnovama, bez ikakvih svađa i starog konfliktnog naslijeđa. Ovo je dostignuće, historijsko dostignuće naših naroda. Želimo da se zauvijek sačuva bratstvo između Ukrajinaca i Poljaka. Da naše jedinstvo bude stalna vrijednost koju niko neće narušiti”, rekao je Zelenski.

Kao dokaz prijateljskih odnosa između dvije zemlje, Zelenski je naglasio kako će se u narednom periodu donijeti zakon koji će izjednačiti položaj Ukrajinaca i Poljaka u dvije države.

“Ukrajinci koji privremno borave u Poljskoj bježeći od rata su de facto i de jure dobili iste mogućnosti kao i Poljaci. U toku je priprema zakona koji će biti odraz tog zakona. Daj Bože da građani Poljske nikada neće morati koristiti takav zakon, ali želimo pokazati zahvalnost i poštovanje”, poručio je ukrajinski lider.

Također, jedna od odluka koja će se donijeti u budućnosti, a koja se tiče odnosa između Ukrajine i Poljske, ocijenjena je kao revolucionarna.

“Došli smo do rješenja koje revolucionira poredak na našoj granici. Uvodimo zajedničku carinsku kontrolu s Poljskom. To će značajno ubrzati granične procedure. To je ujedno i početak naše integracije u zajednički carinski prostor Evropske unije. Ovo je zaista historijski proces”, zaključio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje