Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uhvaćena kriminalna grupa koja je za godinu i po oprala više od 200 miliona eura

Preuzmite sliku

U međunarodnoj akciji u Španiji uhvaćeni su članovi kriminalne organizacije za koju je utvrđeno da je u posljednju godinu i po oprala više od 200 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju španske žandarmerije navedeno je kako je otkrivena kriminalna struktura u Španiji koja se bavi pranjem novca, a koja je krak međunarodne kriminalne organizacije koja se bavi trgovinom droge u Evropi.

Operaciju nazvanu “Whitewall“, koja je trajala od aprila, podržali su Jedinica za ekonomski i financijski kriminal Evropske policijske organizacije (Europol) te policijske uprave Velike Britanije, Irske, Holandije i Sjednjenih Američkih Država (SAD).

Tokom operacije izvršeni su pretresi na 11 lokacija, uhapšene su tri osobe u Španiji i jedna u Velikoj Britaniji.

Kriminalna organizacija u Španiji, koja je povezana s međunarodnom kriminalnom organizacijom “Kinahan”, za godinu i po oprala je više od 200 miliona eura od droge putem sistema za prenos novca pod nazivom “Hawala”.

Navodi se da je riječ o jednoj od najvećih količina opranog novca ikada otkrivenih u Evropi.

Osim toga, utvrđeno je da organizacija, koja djeluje pod okriljem poznatog brenda alkoholnih pića, pere novac i financira kriminalne aktivnosti organizovanjem posebnih zabavnih sadržaja u diskotekama i restoranima te da organizacija, sa sjedištem u Malagi, pere blizu 350.000 eura dnevno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje