Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhvaćena dvojica terorista koji su pripremali napade

Preuzmite sliku

U akciji, koju su pripadnici žandarmerije i obavještajne službe (MIT) izveli u Mardinu, u Turskoj, uhvaćena su dvojica terorista Sirijaca za koje je ustanovljeno da su iz Sirije u Tursku ušli s eksplozivom te planirali napade u većim gradovima. Uhvaćen je i njihov pomagač, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, tokom tehničkog i fizičkog nadzora tokom zajedničke akcije MIT-a i pripadnika žandarmerije ustanovljeno je da su teroristi namjeravali izvesti napade u gusto naseljenim sredinama te u mjestima na kojima se nalazi veliki broj ljudi, a među kojima su trgovački centri i tržnice. Ujedno, otkriveno je i kako su se teroristi skrivali u kući osobe porijeklom iz Sirije.

Specijalci su tokom noći izveli pretres kuće u kojoj je boravio Sirijac G. E. E., a tu su uhvaćeni i M. N. i E.T., koji su posjedovali dva ruksaka, u kojima se nalazilo 15 kilograma eksplozivnog materijala, četiri upaljača, memorijske kartice i druga oprema koju su namjeravali koristiti za napad.

Zaplijenjena su i tri telefona.

U toku je procesuiranje privedenih osoba.

Ekipa kontradiverzione zaštite ustanovila je kako je razorna moć zaplijenjenog materijala izrazito visoka i kako je, da je eksplodirala, mogla uništiti trospratnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,