Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen Mirza Gačanin član kartela Tito i Dino i njegova supruga

Preuzmite sliku

Nizozemska policija jutros je u Bredi uhapsila Mirzu Gačanina i njegovu suprugu Rosu Van Dungen, objavili su tamošnji mediji, prenosi Oslobodjenje.

U ponedjeljak popodne informaciju o hapšenju dvije osobe u Bredi na svojoj je web stranici objavila i policija. Uhapšeni se osumnjičeni za pranje novca stečenog međunarodnom trgovinom kokainom.

“Par je uhapšen rano ujutro u ponedjeljak, 18. maja 2020. godine, u svojoj kući na Oleanderstraatu. Izvršen je pretres kuće i pronađena je svota novca od nekoliko hiljada eura, skupa dizajnerska odjeća, uključujući više od 30 pari cipela i skupi nakit, uključujući luksuzne satove. Istražitelji su također pronašli nosače podataka i zapise koji bi mogli pružiti dokaze za istragu”, saopćeno je iz nizozemske policije.

Mirza Gačanin u bh. javnosti je poznat kao član moćnog narko kartela Tito i Dino kojim iz Dubaija rukovodi njegov bratić – E. Gačanin.

Prema pisanju medija među njegovim saradnicima u BiH bili su biznismeni A.Hodović i A.Harbinja. Osim toga, istragom je utvrđeno da je u lancu pranja novca učestvovala i jedna sarajevska firma, odnosno njen vlasnik – Dž. Halilović.

Mirza Gačanin je kako mediji prenose pod istrgom više svjetskih policijskih agencija, a ključne detalje o njegovoj umiješanosti u međunarodni šverc kokainom nizozemskoj je policiji dostavila američka DEA.

Dosadašnjom istragom je zadokumentovano pranje više desetina miliona eura, a policija je ovom kartelu do sada zaplijenila oko 14 tona kokaina koji su iz Perua krijumčarili u Evropu.

Vođa kartela je kako se pisalo E. Gačanin koji se nalazi u Dubaiju i kojeg policijske agencije smatraju jednim od najvećih narko dilera u Evropi.

Posljednji put E. Gačanin je u BiH boravio 2016. godine, kada mu je domaćin bio sarajevski biznismen G. Memija.

Tada je Gačanin donirao i uniforme za pripadnike Specijalne jedinice Federalne uprave policije, a jednu od doniranih uniformi, prema izvještaju FUP-a, zadužio je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Ovaj kartel je pod međunarodnom istragom već sedam godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,