Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen ‘bos svih bosova’ moćnog klana koji kontroliše većinu trgovine kokainom u Evropi

Preuzmite sliku

Italijanski mafijaški bos iz moćnog klana Ndrangeta, koji kontroliše većinu trgovine kokainom u Evropi Domenico Paviglianiti uhapšen je u Španiji.

 • Jedan od najtraženijih italijanskih bjegunaca Paviglianiti, poznat i kao “bos svih bosova” (60), uhapšen je na ulicama Madrida nakon dvije godine u bjekstvu.

  Ndrangeta je jedna od najbogatijih kriminalnih grupa na svijeta, koja je djeluje iz Kalabrije na jugu Italije.

  Policija ga je uhapsila nakon zajedničke operacije italijanskih i španskih vlasti.

  Paviglianiti je kod sebe imao šest mobilnih telefona, oko 6.000 eura u kešu i lažna portugalska dokumenta. On je uhapšen u trenutku kada je izlazio iz kuće.

  Paviglianiti je prvi put uhapšen u Španiji 1996. godine zbog uloge u krivičnim djelima osamdesetih i devedesetih godina, uključujući ubistvo i trgovinu drogom.

  On je izručen Italiji tri godine kasnije gdje je osuđen na doživotnu robiju. Paviglianiti je, međutim, oslobođen 2019. godine, zbog greške u presudi.

  On je nakon toga pobjegao u Španiju gdje su mu navodno pomagali članovi porodice.

  Italijanski sud osudio je Paviglianitija ponovo na 11 godina zatvora u odsustvu u januaru za niz krivičnih djela, uključujući ubistvo i kriminalno udruživanje radi trgovine drogom.

  Policija vjeruje da je Paviglianiti šef klana Ndrangeta, koji nadgleda isporuku kokaina iz Južne Amerike.

  Ndrangeta je stekla ogromno finansijsko bogatstvo uvozom kokaina i Latinske Amerike i hašiša iz Sjeverne Afrike u Evropu.

  Video

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje