Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ubio četiri osobe: Napadač rođen u Beču ima ‘albanske korijene’, roditelji mu iz Sjeverne Makedonije

Preuzmite sliku

Napadač Kurtin S. (20), koji je sinoć u centru Beča ubio četiri osobe, rođen je i odrastao u glavnom gradu Austrije, rekao je urednik austrijskog nedjeljnika “Faltera” Forian Klenk .

Prema njegovim riječima, Kurtin S. bio je od ranije poznat austrijskim obavještajnim službama jer je bio jedan od 90 islamista koji su željeli da odu u Siriju.

 • Klenk navodi da Kurtin S. ima “albanske korijene”, ali da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije. On nije objavio izvor svojih informacija.

  Stotine policajaca raspoređene su od jutros na ulicama Beča i tragaju za počiniocima napada za koje je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao da su imali “islamistički motiv”.

  Policija je objavila da su ubijena tri prolaznika – dva muškarca i žena, a stanica ORF prenijela je kasnije da je preminula još jedna žena.

  Pripadnici snaga reda ubili su jednog napadača, a policija navodi da je on bio simpatizer ekstremističke grupe “Islamska država”.

  On je bio naoružan automatskom puškom, a nosio je i lažni pojas sa eksplozivom. Nehammer je rekao da je napadač želio da izazove paniku.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,