Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ubijanje saudijskog novinara trajalo sedam minuta: Doktor slušao muziku dok je komadao Khashoggija

Izvor iz Turske koji je poslušao zvučni zapis navodnog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija kaže da je trebalo sedam minuta da Khashoggi umre, piše Middle East Eye.

Prema riječima turskog izvora, saudijskog su novinara odvukli iz kancelarije generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu u njegov kabinet koji se nalazi u kući pored. Khashoggijeve grozne vriskove navodno je čuo svjedok sa sprata ispod.

“Konzul je izveden iz sobe. Nisu ga (Khashoggija) ni pokušali ispitati. Došli su ga ubiti”, rekao je izvor za Middle East Eye. Saudijski je novinar navodno prestao vrištati tek kada mu je injekcijom ubrizgana nepoznata supstanca.

Dr. Salah Muhamad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, čelnik saudijskog Naučnog vijeća za forenziku te navodno jedan od članova 15-eročlane grupe koja je dan prije Khashoggijevog navodnog ubistva privatnim avionom stigla u Tursku počeo je saudijskog novinara komadati na stolu u kabinetu dok je ovaj još uvijek bio živ.

Izvor iz Turske tvrdi da je ubijanje Khashoggija trajalo sedam minuta.

Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku Khashoggijevog ubistva, saudijski je stručnjak za forenziku prije početka komadanja tijela novinara u svoje uši stavio slušalice kako bi mogao slušati muziku dok obavlja svoj dio posla. “Kada radim ovaj posao, slušam glazbu. I vi biste trebali to raditi”, rekao je navodno al-Tubaigy drugim osobama u prostoriji.

Trominutna verzija snimke Khashoggijevog ubistva uručena je turskim novinama Sabah, međutim Sabah je još nije objavio.

Drugi turski izvor rekao je za The New York Times da je al-Tubaigy posjedovao pilu za kosti. Saudijski je forenzičar u intervju koji je 2014. godine dao za Asharaq al-Awsat, saudijske novine bazirane u Londonu, pojasnio kako funkcionira mobilna klinika koja mrtvozornicima dopušta da izvedu obdukciju u sedam minuta kako bi se utvrdio uzrok smrti hodočasnika koji idu u Meku na Hadž.

Te su novine tada napisale da al-Tubaigy djelomično dizajnirao tu mobilnu kliniku te da bi se klinika mogla koristiti u “sigurnosnim slučajevima koji zahtijevaju izvođenje obdukcije na mjestu zločina”.

Ovo su prvi detalji koji objavljeni o navodnom ubistvu Khashoggija koji je posljednji puta viđen kako 2. oktobra ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi riješio neke administrativne poslove.

Saudijski dužnosnici i dan danas tvrde da nisu imali nikakve veze s Khashoggijevim nestankom te da je saudijski novinar napustio konzulat ubrzo nakon što je u njega i ušao. Međutim, za sada nisu ponudili nikakve dokaze koji bi potvrdili njihove tvrdnje, a tvrde da videokamere u konzulatu nisu radile za vrijeme Khashoggijevog boravka.

Trump traži primjenu načela presumpcije nevinosti

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u utorak primjenu načela presumpcije nevinosti u korist Saudijske Arabije u krizi izazvanoj nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija. “Evo još jednom, krivi ste prije nego je vaša nevinost dokazana. To ne volim”, izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.

Zatraživši da se ne žuri s ocjenom krivice saudijskih vlasti, američki predsjednik napravio je usporedbu sa sucem Brettom Kavanaughom kojeg je imenovao u Vrhovni sud SAD-a i koji je optužen za seksualni napad. “To smo doživjeli sa sucem Kavanaughom a, po meni, on je bio potpuno nevin”, rekao je on u tom intervjuu. “Prvo trebamo znati što se dogodilo”, dodao je on ocjenjujući da bi istraga koju su pokrenuli Saudijci mogla trajati “manje od tjedan dana”.

Trump je prethodno na Twitteru objavio da je razgovarao s princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom te da mu je ovaj rekao da ne zna ništa o događajima u Istanbulu. “Mohamed bin Salman mi je rekao da su već započeli s istragom navodnog incidenta te da će je vrlo brzo proširiti”, dodao je američki predsjednik.

Trump je ranije rekao kako bi za ubistvo mogli biti krivi “odmetnute ubice”.

CNN je u ponedjeljak objavio da Saudijska Arabija planira objaviti izvještaj u kojem će Khashoggijevu smrt pripisati krivo izvedenom ispitivanju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kojeg je Trump hitno poslao u Rijad kako bi se sastao sa saudijskim dužnosnicima danas se očekuje u Turskoj, nakon što je od saudijskih vođa dobio jamstva o njihovom interesu da riješe pitanje nestalog novinara.

Turski ministar vanjskih poslova jučer je objavio da će Pompeo doći u “radni posjet” ali nije eksplicitno spomenuo slučaj Jamala Khashoggija.

Pompeo se u Rijadu susreo s kraljem Salmanom, te s princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. “Ocjenjujem nakon tih razgovora da postoji ozbiljna odlučnost da se utvrde sve činjenice i da se osigura da se utvrdi odgovornost, uključivo i odgovornost čelnika ili visokih dužnosnika Saudijske Arabije”, rekao je u saopćenju šef američke diplomacije.

U avionu na putu za Tursku novinarima je rekao kako su Saudijci obećali da će tražiti objašnjenja od svakog od koga je potrebno, a na pitanje vrijedi li to i za članove saudijske kraljevske porodice, odgovorio je: “Nisu napravili nikakvo izuzeće glede onih koji trebaju položiti račune. Bili su u tome vrlo jasni”.

Identificirani neki od odgovornih za Khashoggijev nestanak

Jedan od muškaraca koje su turske vlasti identificirale kao odgovorne za nestanak Khashoggija bliska je osoba saudijskom princu prijestolonasljedniku, objavio je u utorak The New York Times.

Po tom američkom listu, Maher Abdulaziz Mutreb bio je uz princa tokom njegove posjete SAD-u u martu ove godine, kao i u Madridu i Parizu u aprilu. Turske su vlasti objavile njegovu fotografiju sa aerodroma u Istanbulu.

The New York Times dodaje da su još trojicu osumnjičenih svjedoci i drugi izvori povezali s prijestolonasljednikovim službama, a peti sumnjivi muškarac, forenzičar Salah Muhammad al-Tubaigy, bio je na visokim mjestima u saudijskom ministarstvu unutarnjih poslova i u saudijskim ljekarskim krugovima. Prisustvo takvog forenzičara sugerira da je operacija vjerojatno bila pripremana od početka s ciljem “fatalnog ishoda” za Khashoggija, dodaje list.

Dužnosnik Trumpove vlade ranije je istaknuo da, iako Washington ima važan odnos s Rijadom, “to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje”. Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik.

Slučaj Jamala Khashoggija predstavlja dilemu za Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje. Saudijska Arabija je vodeći izvoznik nafte, troši velike svote na kupovinu zapadnjačkog oružja te je glavni saveznik sunitskih muslimana. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje