Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ubice telefonirale nakon ubistva Kashoggija: Reci svom šefu da je zadatak obavljen

Član saudijskog odreda ubica nazvao je nadređenog nedugo nakon što je Jamal Khashoggi ubijen i kazao mu “reci svom šefu da je njihova misija izvršena”, izvijestio je The New York Times.

Citirajući tri osobe upoznate sa snimkom ubistva Khashoggija, do kojeg su došli turski obavještajci, list je naveo kako američki zvaničnici vjeruju da se “svoj šef” odnosilo na krunskog princa Mohameda bin Salmana, iako nije imenovan.

Američki obavještajni zvaničnici smatraju snimak jednim od najjačih dosadašnjih dokaza koji povezuju Bin Salmana sa ubistvom, navodi se.

Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 Saudijaca poslanih u Istanbul kako bi napali Kashoggija, obavio je telefonski razgovor i razgovarao je na arapskom jeziku, kazali su izvori za Times. Mutreb je oficir za sigurnost koji često putuje sa krunskim princem.

Turski obavještajni oficiri su kazali američkim zvaničnicima da je poziv upućen jednom od Bin Salmanovih bliskih pomoćnika.

“Zadatak je obavljen”, rekao je Mutreb pomoćniku, iako je list naveo da se direktni prevod na engleski može razlikovati od originalne izjave.

Turski zvaničnici su kazali da audiosnimci ne impliciraju definitivno Bin Salmana, ali analitičari kažu da je to važan trag.

“Ovakav telefonski poziv je otprilike najbliže nepobitnom dokazu do kojeg možete doći”, kazao je Brus Ridel, bivši pripadnik CIA-e koji je sada član Brookings Instituta.

Saudijski zvaničnici su negirali da je krunski princ “imao bilo kakvo saznanje” o ubistvu Kashoggija.

Povodom Mutrebovih instrukcija da “kaže svom šefu”, u saudijskom saopštenju se navodi da je Turska “dozvolila našim obavještajnim službama da preslušaju snimak, i u tom trenutku nije bilo nikakvih referenci na pomenutu frazu u snimku”, izvijestio je Times.

Podsjetimo, Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio dokumente koji potvrđuju da se razveo od svoje bivše supruge, da bi se ponovno mogao oženiti.

Iz zgrade nije izašao živ. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,