Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Ukrajini počeo privremeni prekid vatre za evakuaciju civila

Preuzmite sliku

Rusija je proglasila primirje od 10 sati po moskovskom vremenu radi evakuacije civila iz pet ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka o privremenom prekidu vatre ruskog Ministarstva odbrane za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja jutros je stupila na snagu.

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine završila je u ponedjeljak “malim pozitivnim” pomacima u poboljšanju humanitarnih koridora.

Prva runda pregovora održana je 28. februara u Gomelu u Bjelorusiji u blizini granice s Ukrajinom i trajala je pet sati, a druga je održana 3. marta u Brestu.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, dvije strane dogovorile su stvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila te za dostavu hrane i lijekova.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje