Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U turskom Sorgunu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

Preuzmite sliku

U gradu Sorgun u turskoj provinciji Yozgat izgrađen je sebilj poput onog na sarajevskoj Baščaršiji, koji predstavlja simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Sebilj u Sorgunu je izgrađen prilozima turskog dobrotvora Mustafe Buyukgoza, uz podršku tamošnje Opštine.

Novoizgrađeni sebilj je nazvan “Sebilj bratstva sa Bosnom i Hercegovinom“.

Mustafa Erkut Ekinci, načelnik Opštine Sorgun, u obraćanju na svečanosti otvaranja sebilja izrazio je želju da ovaj prelijepi objekat bude od koristi svima.

 • Istakao je da je prilikom posjete Bosni i Hercegovini prije sedam-osam godina vidio sebilj u Sarajevu te da je bio veoma impresioniran.

  “Danas isti sebilj otvaramo i u našem gradu. Želio bih da se zahvalim Mustafi Buyukgozu koji je pomogao u izgradnji”, rekao je načelnik.

 • Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović također će prisustvovao otvaranju sebilja. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja sebilja u turskom gradu Sorgunu.

  Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH Jasmin Imamović istakao je da je potrebno nastaviti pružati podršku izgradnji mostova bratstva između Bosne i Hercegovine i Turske kako na nivou država kao i na nivou pojedinaca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,