Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Turskoj pod kontrolom 217 od 223 požara koja su izbila u 47 provincija

Preuzmite sliku

Od 223 požara koja su u proteklih nekoliko dana izbili u 47 provincija u Turskoj, njih 217 je stavljeno pod kontrolu, rekao je ministar poljoprivrede i šumarstva te zemlje Bekir Pakdemirli, javlja Anadolu Agency (AA).

”Naše ekipe se borile protiv 223 požara u 47 provincija. Od 223 požara, njih 217 stavljeno pod kontrolu”, rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima većina požara je stavljena pod kontrolu zahvaljujući naporima turskih vatrogasaca, dok se radi na kontroliranju požarišta u Koycegizu, Kavaklidereu, Milasu, Yataganu i Cineu, u provinciji Mugli.

U Mugli je izbilo 15 požara, a ekipe su uložile značajne napore da spriječe njihovo širenje na termoelektranu i turistička područja.

Pakdemirli je rekao kako požar u Milasu “miruje, ali nema naznaka da predstavlja veću prijetnju”.

”Na gašenju požara angažirano 16 aviona, devet bespilotnih letjelica, 57 helikoptera, 850 cisterni, 150 mašina i 5.250 uposlenika šumarije”, rekao je Pakdemirli.

Zvanični podaci pokazuju kako je u požarima, koji su od 28. jula izbili na područjima na jugu i jugozapadu Turske, smrtno stradalo najmanje osam osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,