Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Švicarskoj otkriven prvi slučaj indijskog soja covida

Preuzmite sliku

Prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije covida u Indiji, otkriven je u Švicarskoj, objavile su u subotu zdravstvene vlasti ove zemlje.

“Prvi slučaj indijske varijante covida-19 otkriven je u Švicarskoj”, tvitao je švicarski državni Ured za javno zdravstvo uz kratko objašnjenje da je slučaj otkriven kod putnika u tranzitu u jednoj od švicarskih zračnih luka.

Otkriven i u Belgiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj

Vijest je uslijedila nakon što su belgijske vlasti u četvrtak izvijestile o tomu da je u Belgiji indijski soj covida otkriven među 20 indijskih učenika koji su imali pozitivan test na tu varijantu.

Objavljeno je da je riječ o skupini mladih ljudi koji su u Pariz doputovali avionom 12. aprila.

Prije toga ta je varijanta otkrivena u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Indijski zdravstveni sistem žestoko se bori s novim valom zaraze u zemlji, koji se dijelom pripisuje novoj varijanti “dvostruko mutirajućeg” virusa, poznatoj kao B.1.617.

Vlasti brojnih zabrinutih država zatvorile su svoja vrata za ulazak osoba koje stižu iz Indije te su privremeno obustavile zračne veze s tom državom.

Švicarska trenutačno razmatra mogućnost da Indiju svrsta među zemlje visokog rizika te da je doda na svoj “crveni popis”, saopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Osobe koje u Švicarsku stižu iz zemalja s crvenog popisa, po dolasku moraju proći ​​desetodnevni karantin. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje