Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Španiji vanredno stanje zbog COVID-19 produženo do 9. maja

Preuzmite sliku

Španski parlament produžio je vanredno stanje (OHAL) zbog pandemije koronavirusa do 9. maja sljedeće godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom glasanja u parlamentu o produžavanju vanrednog stanja, od 350 zastupnika 194 su bila za, 53 su bila protiv i 99 suzdržano.

Donesena je i odluka kojom se premijer Pedro Sanchez obavezuje da svaka dva mjeseca obavještava parlament o razvoju događaja u vezi s COVID-19.

“Nije vrijeme za ublažavanje mjera. Pred nama su mnogo teži mjeseci”, rekao je ministar zdravstva Španije Salvador Illa te dodao:

“Vanredno stanje je neophodno jer smo suočeni s vrlo zabrinjavajućom situacijom.”

Iako je vanredno stanje u Španiji moglo biti proglašeno na najviše 15 dana, kako nalaže zakon, prvi je put u historiji demokratije te zemlje, uz odobrenje parlamenta, proglašeno na šest mjeseci.

U Španiji, gdje je zbog epidemije prvi put proglašeno vanredno stanje između 14. marta i 21. juna, uveden je policijski sat, zatvorene su škole, barovi, restorani i trgovine.

Vlada za sada prepušta autonomnim upravama nadležnost za ograničenja slobodnog kretanja i druge dodatne mjere.

Prema posljednjim podacima koje je jučer objavilo Ministarstvo zdravstva, u zemlji je koronavirusom ukupno zaražen 1,1 milion ljudi, a umrlo 35.466.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,