Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Španiji vanredno stanje do 26. aprila, moguće novo produženje

Preuzmite sliku

Španski parlament je u četvrtak navečer odobrio produženje vanrednog stanja za dodatnih petnaest dana, do 26. aprila, no premijer Pedro Sánchez poručio je kako će nakon toga morati zatražiti i novo produženje kako bi suzbio širenje koronavirusa.

Vlada može produživati vanredno stanje za maksimalno petnaest dana uz odobrenje parlamenta, a u četvrtak je drugi put produženo.

Oko 47 miliona stanovnika se od 14. marta nalazi u svojim domovima, a dopušten im je izlazak samo u trgovinu s hranom, apoteku, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku stanicu te kako bi prošetali psa.

Od 30. marta zabranjen im je odlazak na poslove osim ako rade u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje ili plina.

Za novo produženje glasalo je 270 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Vladajući socijalisti i opozicioni konzervativci podržali su aktualne mjere do 26. aprila, a usprotivila se desna stranka Vox i antikapitalistička katalonska stranka CUP. Katalonski zagovornici nezavisnosti ERC i JxCat suzdržali su se od glasanja.

„Najvjerovatnije ćemo za 15 dana morati zatražiti novo produženje. Izlazak iz tunela će biti postepen i težak“, rekao je premijer Sánchez tokom obraćanja u parlamentu. „Vratit ćemo se kako bismo zatražili podršku za ovu ključnu mjeru u zaštiti života i zdravlja građana. Ona funkcioniše. Nakon borbe u agoniji, požar dolazi pod kontrolu“, dodao je.

U Španiji su u četvrtak preminule 683 osobe od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodna dva dana, a ukupan broj žrtava dosegnuo je 15.238. Samo Italija ima više preminulih od koronavirusa.

Istovremeno je oboljelo novih 5.756 stanovnika čime se broj inficiranih popeo na 152.446.

„To je 4 postotni rast u odnosu na dan ranije. Ranije je bio više od 20 posto. Svjesni smo žrtve koju će stanovnici podnijeti ovim drugim produženjem ograničenja kretanja, no to je neophodno kako bi se konsolidiralo dosad postignuto“, izjavio je Sánchez.

„Ne smijemo sada popustiti. Počinjemo vidjeti kraj ovog dugog puta. Moramo učiniti ovaj novi napor kako bismo izašli iz tunela“, poručio je.

Rasprava u parlamentu u Madridu trajala je jedanaest sati.

Pablo Casado, vođa opozicionih konzervativaca podržao je produženje vanrednog stanja tokom glasanja no istaknuo je kako je „moralni autoritet vlade za traženje povjerenja i jedinstva svih stranaka ravan nuli“.

„Ja neću biti taj koji će tražiti odgovornost vlade usred ove oluje, no zaista vjerujete da ste sve dobro napravili? Nećete nikoga tražiti oprost?“, upitao je Casado premijera.

Santiago Abascal, vođa treće stranke po brojnosti u parlamentu Vox, optužio je lijevu koalicijsku vladu za „zdravstvenu, ekonomsku i radničku tragediju“. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,