Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Španiji uhapšen McAfee, tvorac antivirusnog programa

Preuzmite sliku

Španska policija objavila je u utorak da je uhapsila Johna McAfeea, američkog tvorca antivirusnog programa kojeg Sjedinjene Države traže zbog utaje poreza.

Španska policija je uhapsila 75-godišnjeg Amerikanca u subotu u zračnoj luci u Barceloni kada se spremao otputovati u Istanbul, prenosi AFP.

Trenutno je u pritvoru blizu Barcelone dok čeka izručenje u Sjedinjene Države.

Nije prijavio milione dolara prihoda

Objava o njegovom hapšenju uslijedila je dan nakon što je američko državno tužilaštvo objavilo da je podignuta optužnica protiv McAfeea jer nije prijavio milione dolara prihoda od promocije kriptovaluta, konsultantskih usluga, konferencija i prava koja je prodao za snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu.

Po optužnici koja datira iz juna, ali je tek sada objavljena, McAfee nije plaćao porez između 2014. i 2018., a prihodi su mu isplaćivani na bankovne račune i u kriptovaluti na imena drugih osoba kako bi izbjegao platiti porez.

Poslovni čovjek je također skrivao imovinu, posebno nekretnine, jahtu i auto koje je kupio na tuđa imena.

Američke vlasti su putem Interpola izdale uhidbeni nalog i zatražile njegovo izručenje, navodi španska policija.

Nakon bogaćenja antivirusnim programom postao guru za kriptovalute

Nakon što se tokom 1980-ih obogatio istoimenim antivirusnim programom, John McAfee je postao guru kriptovalute zahvaljujući kojoj je rekao da zarađuje 2000 dolara dnevno. Na Twitteru ima oko milion pratitelja.

Na naslovnicama se iznenada našao 2012. kada je njegov komšija u Belizeu misteriozno ubijen, a taj zločin nije do danas riješen.

Tada je policija otkrila da živi sa 17-godišnjakinjom i da u kući ima nekoliko komada oružja. On je pak nakon toga nestao u nepoznatom smjeru i medijima bio nedostupan mjesec dana.

Uhapšen je 2015. u Sjedinjenim Državama zbog vožnje pod utjecajem droge i zatim se ponovo ne zna tačno što se s njim događalo. U januaru 2019. pobjegao je iz zemlje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,