Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Španiji preko 40 stepeni, zemlju pustoše šumski požari

Preuzmite sliku

Tri šumska požara uništila su 1600 hektara borovine i niskog raslinja na istoku Španije od srijede, dok je toplinski val temperature pogurao na rekordan nivo, rekli su regionalni vatrogasci.

Stotine vatrogasaca bile su na terenu boreći se s požarima sa 120 kamiona i 19 kanadera blizu gradova Baldomar, Corbera d'Ebre i Castellar Ribera, rekao je katalonski vatrogasni odjel.

Najviše napora usmjereno je na Baldomar, gdje je požar zaprijetio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednih zemljišta. Neke izolirane kuće su evakuirane, kao i dječji centar s 54 maloljetne osobe.

Nema ozlijeđenih

Nije bilo izvještaja o smrtnim slučajevima ili ozljedama.

Veliki dijelovi zemlje suočavaju se s ekstremnim rizikom od šumskih požara, rekla je državna meteorološka agencija AEMET.

Do 5. juna područje spaljeno u Španiji bilo je 34 posto manje nego u istom periodu 2021. godine i najmanje od 2018. godine. Međutim, prošle sedmice je kombinacija vrućeg vremena, vjetrova i oluja uzrokovala požare širom zemlje.

Žestoke temperature pogodile su Španiju kasno prošle sedmice, u najranijem toplinskom udaru od 1981. godine, s temperaturama preko 40 stupnjeva Celzijevih u mnogim dijelovima zemlje. Noćne temperature su također neobično visoke, između 20 i 25 stepeni Celzijevih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,