Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Sloveniji skoro svaki drugi testirani pozitivan, moguće nove restrikcije

Preuzmite sliku

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo 11 oboljelih, a novozaraženih je 1.136 ili 43 posto od ukupno testiranih, objavio je u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje, dok se čeka odluka vlade o novim restrikcijama.

Udio pozitivnih testova od 43,1 posto nešto je manji od rekordnih 47,8 posto, koliko je bilo dan ranije, ali je pogoršanje epidemiološke situacije izrazito na sedmičnoj razini jer su prije sedam dana bile potvrđene 2.292 nove infekcije, uz 37,8 posto pozitivnih testova.

Punjenje bolnica covid pacijentima i dalje se ubrzava i približava brojkama koje se epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protuepidemijske mjere trebati zaoštriti.

Prema novim podacima, na covid odjelima bolnica već je 634 pacijenata, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima je njih 158, 13 više nego jučer.

Vladina stručna skupina za Covid-19 u ponedjeljak je predložila nove mjere čiji sadržaj još nije poznat, a o tome bi se nešto više moglo znati danas, javljaju slovenački mediji.

Podsjećaju da su epidemiolozi prošli tjedan popunjenost intenzivnih odjela sa 160 pacijenata odredili kao granicu kad treba uvesti rigorozne mjere, uključujući i jednu vrstu lockdowna, kako bi se daljnji rast epidemijskih brojki ograničio. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,