Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U sjeni rata, u Kijevu novogodišnje pripreme

Preuzmite sliku

Dok rat u Ukrajini traje više od devet mjeseci, u Kijevu, glavnom gradu zemlje, u sjeni rata počele su pripreme za Božić i Novu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok se rat između Rusije i Ukrajine nastavlja na liniji fronta dugoj 1.000 kilometara, počele su male novogodišnje pripreme u raznim gradovima, posebno u Kijevu.

Mnogi stanovnici grada gledali su postavljanje božićne jelke na Sofijskom trgu u centru glavnog grada, gdje su nastavljeni vanredni ili planirani nestanci struje zbog intenzivnih napada ruske vojske na energetsku infrastrukturu.

Anastasja (29), koja je gledala podizanje božićne jelke na trgu, rekla je za AA da se u njenoj zemlji nastavljaju nasilni sukobi i da ove godine u zemlji nije bilo velikih proslava zbog rata.

Objašnjavajući da je bila protiv bilo kakvog velikog slavlja tokom rata, Anastasja je istakla da su neki simboli koji podsjećaju na Božić izuzetno važni, posebno za djecu.

Uprkos ratu, ovi mali simboli su važni da pokažu djeci da će budućnost biti svijetla. To pokazuje da ćemo imati budućnost”, kazala je Anastasja.

I 10-godišnja Marija German izjavila je da je učenica i da nastavu pohađaju onlajn zbog rata.

“Svima je sada jako teško. Ali ja sam veoma sretna što postoji božićna jelka i što život ide dalje“, rekla je German.

Vjeruje da će se rat uskoro završiti.

“Nova godina za mene znači sreću i radost. Nadam se da će se ovaj rat završiti. Vjerujem da će se ovaj rat završiti najkasnije u martu 2023”, kazala je German.

Aleksander Klačan (53), koji je sa suprugom i detetom došao na trg, izjavio je da su postavku jelke posmatrali kao porodica sa uzbuđenjem.

Istakao je da su božićne i novogodišnje pripreme izvor velike radosti, posebno za djecu.

“Borimo se za našu djecu. Za njih čuvamo svoju domovinu, radimo sve za djecu. Djeca su naša budućnost”, poručio je Klačan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,