Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Poljskoj zvanično stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani abortusa

Preuzmite sliku

Zakon o zabrani abortusa u gotovo svim uslovima zvanično je stupio na snagu u Poljskoj nakon što je konzervativna desničarska vlada saopćila kako je u srijedu ova odluka objavljena u Službenim novinama.

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Protesti zbog zabrane abortusa trajali su danima, a organizacija “Strajk Kobiet” i danas održava proteste u manjem obimu u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odgođeno konačno usvajanje zakona, u srijedu 27. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Twitter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

 • “Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu sa ustavom, zakon će biti objavljen u srijedu u Službenim novinama”, napisali su iz vlade.

  Podsjetimo, Ustavni sud Poljske koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

  Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili u slučaju ako je trudnoća posljedica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

  Poljska je kroz historiju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima kada je u pitanju Evropska unija, Poljska ima ubjedljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

 • Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

  Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u srijedu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova. (slobodnaevropa.org)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,