Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Poljskoj se danas očekuje masovni protest protiv odluke suda o abortusu

Preuzmite sliku

Poljska očekuje najveći protest protiv odluke Ustavnog suda kojom je drastično smanjeno pravo na pobačaj te se u petak navečer u Varšavi očekuju protestanti iz cijele zemlje, prenosi Hina.

Demonstranti bi se trebali početi okupljati u 17 sati na tri mjesta u poljskoj prijestolnici.

Od odluke suda 22. oktobra kojom se zabranjuju pobačaji zbog urođenih malformacija fetusa na temelju ustavne odredbe koja garantuje zaštitu života, a koji su do sada bili legalni, poljske gradove potresaju brojni štrajkovi.

Urođene mane bile su glavni razlog gotovo svih od 1100 pobačaja izvedenih prošle godine u toj zemlji, što znači da je odlukom Ustavnog suda abortus gotovo u potpunosti zabranjen.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. 

Gnjev demonstranata je prvenstveno usmjeren protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njenog čelnika Jaroslawa Kaczynskog. Mnogi smatraju da PiS drži Ustavni sud u šaci.

Premijer Mateusz Morawiecki u četvrtak je uputio apel ljudima da ne učestvuju u štrajku zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Državno tužiteljstvo je zatražilo oštar pristup svima koji pridonose zdravstvenim rizicima te upozorilo da su okupljanja veća od pet ljudi trenutno zabranjena.

No glavni organizator protesta, Nacionalni štrajk žena (NWS), ne pokazuje da bi mogao odustati.

“Ako bilo koga od nas napadne represivni sistem ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobra, morat će se obračunati sa svima nama”, rekla je Klementyna Suchanow iz NWS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,