Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Parizu je sve uništeno: Svi čekaju Macronovu “važnu izjavu” (FOTO)

Preuzmite sliku

Danas su radnici Pariza čistili su ulice i odnosili izgorjele automobile nakon još jednog nasilnog protesta “žutih prsluka” i najave predsjednika Emmanuela Macrona da će se obratiti naciji sljedeće sedmice, javlja Reuters.

Jučerašnji protest ponovno je rezultirao razbijanjem auta i izloga trgovina i restorana, na kojima su ispisivani slogani protiv Macrona. Sve to danas su morali čistiti radnici.

“Nećeš izdržati do Božića”, grafit je ispisan na trgovini nedaleko od Elizejskih poljana upućen predsjedniku Macronu kojeg se sve više kritizira i zato jer se još uvijek nije obratio javnosti otkako je nasilje demonstranata eskaliralo.

“Ovaj haos mora završiti”, rekao je za Reuters doktor Andre Juillar, dok je jutros pokraj Eiffelovog tornja stajao u redu u pekari, zatvorenoj u subotu zbog sigurnosnih razloga.

I vlasnik dviju trgovina pokućstvom u centru Pariza Gregory Caray želi da nasilje na pariškim ulicama prestane. Izjavio je kako je osjetio olakšanje kad je vidio da izlozi njegovih trgovina nisu uništeni, no drvene ploče kojima je zaštitio staklo bile su ispisane grafitima.

“Može se razumjeti pokret ‘žutih prsluka’. No ovo je potpuno neprihvatljivo. Ovo je već treća sedmica za redom. Pogledajte oko sebe, sve je razbijeno, oštećeno. Sve trgovine nisu mogle raditi”, rekao je Caray za Reuters.

I premda je Macron povukao odluku o povećanju cijene goriva ove sedmice, zbog čega su protesti i započeli 17. novembra, na ulicama Francuske i ove subote se demonstriralo protiv predsjednika.

“Ne znam je li nužna Macronova ostavka, no on mora u potpunosti promijeniti kurs i povećati plaće te smanjiti poreze”, rekao za Reuters Bertrand Cruzatier dok je gledao kako čistači skidaju grafite protiv Macrona na Trgu Republike. Na središtu trga s brončanog kipa Marianne, simbola republike, visio je natpis: “Vrati pare”.

Macron se naciji posljednji put obratio 27. novembra kad je rekao da neće odustati od svojih namjera, no na kraju je ipak ustuknuo te je vlada povukla prijedlog povećanja cijene goriva kako bi smirila demonstrante.

Emmanuel Macron dat će ovoga tjedna “važnu izjavu”, objavio je danas njegov glasnogovornik Benjamin Griveaux, dan nakon nasilnih protesta diljem zemlje zbog rasta životnih troškova.

“Predsjednik Republike dat će važnu izjavu”, rekao je Griveaux televiziji LCI. Nije naveo pojedinosti o tačnom terminu i sadržaju poruke.

Bliski Macronovi suradnici izjavili su u petak da će se predsjednik obratiti naciji početkom naredne sedmice, prenosi Index. hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,