Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj uhapšeno 25 osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara

Preuzmite sliku

Dvadeset pet osoba uhapšeno je u racijama širom Njemačke pod sumnjom da su planirali rušenje vlade. Njemački izvještaji kažu da je grupa ekstremno desničarskih i bivših vojnih pripadnika planirala da upadne u zgradu parlamenta i preuzme vlast, prenosi BBC.

Nijemac koji se navodi kao princ Heinrich XIII, 71, navodno je bio centralna figura njihovih planova. Prema saveznim tužiocima, on je jedan od dvojice navodnih kolovođa među uhapšenima.

Rečeno je da su među zavjerenicima i članovi ekstremističkog pokreta Reichsburger (Građani Rajha), koji je dugo bio na udaru njemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere.

Oni takođe odbijaju da priznaju modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koje se kaže da su planirale da zbace republiku i zamjene je novom državom po uzoru na Njemačku iz 1871. godine – imperijom pod nazivom Drugi rajh. “Još nemamo ime ove grupe”, rekla je portparolka federalnog tužilaštva.

Racije su izvršene u većem dijelu zemlje, a dveij osobe su uhapšene u Austriji i Italiji, javila je njemačka novinska agencija DPA. Privedeni bi trebalo da budu saslušani kasnije tokom dana.

Ministar pravde Marco Buschmann napisao je na Twitteru da je u toku velika antiteroristička operacija i da je, kako se sumnja, planiran oružani napad na ustavna tijela. Savezni tužilac je rekao da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021.

Bivši pripadnici vojske takođe su bili značajan dio zavjere o puču, navodi se u izvještajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica. Zavjerenici su već uspostavili planove da vladaju Njemačkom, saopštilo je savezno tužilaštvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države”, a to je uključivalo i izvršenje ubistava.

Javni emiter ZDF izvjestio je da je bivši član krajnje desnice u donjem domu parlamenta, Bundestaga, takođe bio dio zavjere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, a “princ Heinrich” kao vođa, prenosi Radio Slobodna Evropa. (Foto: Bild.de)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje